Γλυκερία - Βιογραφικό
Η Γλυκερία γεννήθηκε στο Αγιο Πνεύμα Σερρών. Το 1974 εμφανίστηκε στο χώρο του τραγουδιού, δουλεύοντας σε μπουάτ της Πλάκας, κοντά σε γνωστούς καλλιτέχνες, ερμηνεύοντας τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Λοϊζου κ.α.
Το 1978 συνεργάστηκε με τον μεγάλο λαϊκό συνθέτη Απόστολο Καλδάρα, στο άλμπουμ "Μην κάνεις όνειρα": κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα φωνή που θα είχε εκπληκτική εξέλιξη και πράγματι, δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ, με τίτλο "Στα μάτια κοίτα με", που περιείχε 12 λαϊκά τραγούδια και μπαλάντες του Στέλιου Φωτιάδη, γνωρίζοντας μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία.
Παράλληλα, συνεργάζεται με τον Γιώργο Νταλάρα και μαζί δίνουν συναυλίες σε Αθήνα και επαρχία.
"Τα Σμυρνέϊκα" ήταν το δεύτερο άλμπουμ / σταθμός στη καριέρα της Γλυκερίας. Κυκλοφόρησε το 1981 και μ' αυτό καταξιώθηκε οριστικά στο χώρο του Ελληνικού τραγουδιού, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Συνεχίζοντας την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, η Γλυκερία, πολύ νέα, αλλά και ώριμη τραγουδίστρια, εμφανίστηκε σε γνωστά κέντρα, δίνοντας ταυτόχρονα και συναυλίες, επιβεβαιώνοντας την μεγάλη δημοτικότητά της, με την ενθουσιώδη υποδοχή που της επιφύλαξε το πολυπληθές κοινό της.
Στις αρχές του 1982 επιλέχθηκε, μαζί με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως τους Γιώργο Νταλάρα, Σωτηρία Μπέλλου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα πλαίσια των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων "Europalia 82", στις Βρυξέλλες.
Από τον Χειμώνα της ίδιας χρονιάς, τραγουδούσε πλέον στην "Ομορφη Νύχτα" και στις αρχές του 1983 κυκλοφόρησε ένα ακόμη άλμπουμ, με τίτλο "Από την Σμύρνη στον Πειραιά", με παραδοσιακά τραγούδια από την Σμύρνη και γνωστά ρεμπέτικα. Η Γλυκερία θεωρείται πιά η ιδανική ερμηνεύτρια αυτού του είδους του ρεπερτορίου. Η μεγάλη επιτυχία που σημειώνει στην "Ομορφη Νύχτα", της προσφέρει το ερέθισμα για ένα ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ, γεμάτο από την ατμόσφαιρα και το κέφι των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί κι έτσι κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Με την Γλυκερία στην Ομορφη Νύχτα", που "έσπασε" όλα τα ρεκόρ πωλήσεων. Η αδιαφιλονίκητη επιτυχία της Γλυκερίας ήταν πλέον γεγονός!
Καλοκαίρι του 1983 και πλαισιωμένη από το συγκρότημά της, που αποτελείται από τους καλύτερους και γνωστότερους μουσικούς λαϊκούς σολίστες οργανοπαίχτες, συνέχισε τις περιοδείες της σ' όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη του κοινού για καλό Ελληνικό τραγούδι. Οι χώροι των συναυλιών γεμίζουν ασφυκτικά και η Γλυκερία πρωταγωνιστεί στις στήλες των εφημερίδων και στα εξώφυλλα των - μεγάλης κυκλοφορίας - περιοδικών, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
Οι δραστηριότητές της όμως δεν σταμάτησαν εκεί! Τον Απρίλιο του 1985 κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ "Τραγούδι αισθηματικό", από τ' οποίο προέκυψαν πολλές επιτυχίες, όπως τα τραγούδια "Μάγισσες", "Πεντοχίλιαρα", "Φανταράκι","Εγκλημα στην οδό ερωτευμένων" κ.α. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το έγκυρο περιοδικό της εποχής εκείνης, Ντέφι, η Γλυκερία, για τρείς συνεχόμενες χρονιές, έρχεται πρώτη στην Ελλάδα, σε πωλήσεις δίσκων ανάμεσα σε όλους τους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Από το 1984 μέχρι το 1986, πραγματοποίησε περισσότερες από 100 συναυλίες στη χώρα μας, με περισσότερους από 400.000 θεατές, με αποκορύφωμα τη συναρπαστική της εμφάνιση στο θέατρο του Λυκαβηττού (με την συνεργασία του Νίκου Παπάζογλου), που "έσπασε" γι' ακόμη μία φορά τα ταμεία, μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την Ελληνική τηλεόραση και κυκλοφόρησε ένα ακόμη άλμπουμ που είναι και Best Seller.
Στη τελετή έναρξης του Α΄ Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, στ' Ολυμπιακό Στάδιο, η Γλυκερία ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση στίχους του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου από την "Εαρινή Συμφωνία", που μελοποίησε ο διάσημος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Η τελετή αυτή μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε 120 χώρες του κόσμου. Μέσα στο 1986, αφού εμφανίστηκε - για δεύτερη χρονιά - στα στάδια των μεγάλων πόλεων της Κύπρου, (καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ εισιτηρίων και έχοντας ήδη πραγματοποιήσει τρείς θριαμβευτικές εμφανίσεις στο Λονδίνο), ξεκίνησε για τις μεγάλες υπερωκεάνιες περιοδείες σε Αυστραλία, Αμερική και Καναδά.
Στη συνέχεια κυκλοφόρησε δύο ακόμη αλμπουμς, τα "Μάτια μου" και "Με πανσέληνο", ενώ συμετείχε σε πολλά άλμπουμς γνωστών συνθετών και ερμηνευτών. Το 1989 κυκλοφόρησε ένα διπλό άλμπουμ, με τίτλο "Βόλτα στην Ελλάδα", που περιείχε δημοτικά και νησιώτικα τραγούδια απ' όλο τον Ελλαδικό χώρο, τραγούδια που η ίδια πάντα υπερασπίζεται. Τον Μάρτιο του 1990 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Ολα μου τα μυστικά", σε μουσική Στέλιου Φωτιάδη, που έγινε χρυσό. Ενα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Ξημέρωσε", σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, με μεγάλη επίσης επιτυχία.
Το 1992 - μετά από μία μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη (Φινλανδία, Γερμανία, Μ.Βρετανία, Βέλγιο), Αμερική και Κύπρο, ολοκλήρωσε και τον κύκλο των συναυλιών της στο θέατρο του Λυκαβηττού. Η συγκεκριμένη αυτή συναυλία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε τον ίδιο χρόνο. Το 1993 συνεργάστηκε και πάλι με τον Στέλιο Φωτιάδη, κυκλοφορώντας το άλμπουμ "Στη χώρα των θαυμάτων", που γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία.
Το Καλοκαίρι του 1993 βρήκε την Γλυκερία να περιοδεύει και πάλι στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο διάστημα πραγματοποίησε και δύο θριαμβευτικές εμφανίσεις στο Ισραήλ. Τον επόμενο χρόνο περιόδευσε, μ' εξαιρετική επιτυχία, στην Αυστραλία και στο Ισραήλ, όπου και ανακηρύχθηκε πανηγυρικά η πιό δημοφιλής τραγουδίστρια από το σύνολο όλων των ξένων καλλιτεχνών!
Το άλμπουμ "Glykeria - Golden Hits" κυκλοφόρησε στο Ισραήλ και σε χρόνο ρεκόρ για τα τοπικά δεδομένα, έγινε χρυσό, με τον δήμαρχο του Ισραήλ να της παραδίδει το χρυσό κλειδί της πόλης, επιβραβεύοντάς την για τη συμμετοχή της σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις καθώς επίσης και για ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε σ' όλο τον κόσμο και ήταν αφιερωμένο στα τρείς χιλιάδες χρόνια της Ιερουσαλήμ, με συμμετοχές καλλιτεχνών όπως Adamo, Sinead O/ Connor, Enrico Macias, Alpha Blondy, Wailers, Marie Laforet κ.α.
Το 1994 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Σε μία σχεδία", σε μουσική Στέλιου Φωτιάδη, με μεγάλη - όπως ήταν αναμενόμενο - επιτυχία. Το 1995 κυκλφόρησε στο Ισραήλ το άλμπουμ "Far away" και το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ στη Γαλλία με τίτλο "Golden Hits - The Voice of Greece". Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Χ. Ράμπιν, λίγους μόλις μήνες πριν τη δολοφονία του, εξέφρασε την επιθυμία του να γνωρίσει την Γλυκερία που τον επισκέφθηκε τελικά στο προεδρικό μέγαρο.
Τον Ιούλιο του 1996 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Η Γυκερία τραγουδά Αντώνη Βαρδή", σε στίχους Σαράντη Αλιβιζάτου / Ελενας Αντωνίου και σε μουσική Αντώνη Βαρδή, έχοντας αποσπάσει - γι' ακόμη μία φορά - τις καλύτερες κριτικές κοινού και δημοσιογράφων.
Το 1997 κυκλοφόρησε το τρίτο προσωπικό της άλμπουμ (και ήδη χρυσό στο Ισραήλ) με τίτλο "Glykeria - 14 Classics", που όπως δήλωνε τότε και η ίδια, "είχα τη χαρά να παρουσιάσω στο κοινό του Ισραήλ μερικά από τα καλύτερα λαϊκά τραγούδια".
Τον Ιανουάριο του 1998 κυκλοφόρησε το single "Αναπνοή - Ανατολή", σε στίχους και μουσική Στέλιου Φωτιάδη, με μεγάλη πάντα επιτυχία. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Μάσκα", σε μουσική Στέλιου Φωτιάδη και στίχους των Φαλάρα, Προμοίρα, Αλιβιζάτου, Τσαγρή κ.α. Στο άλμπουμ αυτό συμετείχε και η διεθνής σταρ Natacha Atlas.
Στις 29 και 30 Μαϊου η Γλυκερία έδωσε δύο συναυλίες στο Τελ Αβιβ, με την φιλαρμονική ορχήστρα του Ισραήλ. Οι συναυλίες αυτές γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και τον Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε στο Ισραήλ το άλμπουμ από την ζωντανή ηχογράφηση και στα τέλη Νοεμβρίου κυκλοφόρησε - από την εταιρεία Sony Classical - σ' όλο τον κόσμο το άλμπουμ "Glykeria and the Israel Philharmonic Orchestra".
Το Καλοκαίρι του 1999 η Γλυκερία εμφανίστηκε μαζί με τον Τόλη Βοσκόπουλο στο Riba/s στην Αθήνα. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η Γλυκερία και το συγκρότημά της πραγματοποίησαν μία μεγάλη περιοδεία σε Αργεντινή, Αμερική και Καναδά. Τον Χειμώνα εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Γιάννη Πουλόπουλο και τον Τόλη Βοσκόπουλο. Την Ανοιξη βρέθηκε και πάλι σε περιοδείες, σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Αμέσως μετά τη περιοδεία αυτή εμφανίστηκε, για 12 μόνο βραδιές, στη μουσική σκηνή "Γραμμές", σ' ένα απρόβλεπτο πρόγραμμα, με μεγάλη επιτυχία.
Tον χειμώνα 2000-2001 η Γλυκερία τραγουδούσε στο «Χάραμα» στην Καισαριανή που ο Βασίλης Τσιτσάνης σφράγισε με την πολύχρονη παρουσία του εκεί. Στο «Χάραμα» η Γλυκερία, ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Πέτρος Ίμβριος και ο Νίκος Καραγιάννης παρουσίασαν ένα εκπληκτικό πρόγραμμα το οποίο ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε με τίτλο «Γλυκερία-Χάραμα 2000».
Το καλοκαίρι του 2001 η Γλυκερία έκανε μια μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα και έκλεισε τον κύκλο των συναυλιών με μια περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
Τον χειμώνα 2001-2002 η Γλυκερία εμφανίζεται με τον Χρήστο Νικολόπουλο στην «Μέδουσα».
Την άνοιξη του 2002 κυκλοφόρησε στο Ισραήλ ο νέος προσωπικός της δίσκος με τίτλο "Open Heart".
Το 2002 κυκλοφόρησε από την EROS MUSIC το διπλό album με τίτλο "Τα ρεμπέτικα της Γλυκερίας" με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια των μεγαλύτερων Ελλήνων συνθετών του είδους. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στην Τουρκία από την SONY MUSIC με τίτλο "Glykeria's Rebetika Songs".
To καλοκαίρι του 2002 έκανε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Συμμετείχε και σε δύο συναυλίες αφιερωμένες στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη με την λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" στο Κατράκειο Θέατρο, στο Θέατρο του Λυκαβηττού, τραγούδησε σε συναυλία του Μάριου Τόκα στο "Ηρώδειο" και σε συναυλία που διοργάνωσε το περιοδικό "Δίφωνο" στο Θέατρο του Λυκαβηττού αφιερωμένη στο έργο του συνθέτη Θόδωρου Δερβενιώτη.
Το χειμώνα του 2002-2003 εμφανίστηκε εκ νέου στο ιστορικό κέντρο "Χάραμα", όπου σ' ένα εναλλασσόμενο πρόγραμμα τραγούδησε μαζί με την Νατάσσα Ατλας, τον Omar Farouk Tekbilek, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, και τη Μαίρη Λίντα.
Το καλοκαίρι του 2003 συμμετείχε στην συναυλία-αφιέρωμα στα τραγούδια της Μικρασίας με τον Γιώργο Νταλάρα και την Ορχήστρα Εστουδιαντίνα στο Ηρώδειο. Επίσης έδωσε μια συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό στο Θέατρο του Λυκαβηττού και ξεκίνησε την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα όπου έδωσε τριάντα συναυλίες. Το καλοκαιρινό της πρόγραμμα έκλεισε με μια περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Από τον Οκτώβριο του 2003 ως και τον Μάρτιο του 2004 τραγουδούσε στην μουσική σκηνή Σφεντόνα με τον Κώστα Μακεδόνα.
Τον Μάιο του 2004 κυκλοφορεί ο νέος προσωπικός της δίσκος με τίτλο "Aνοιξη" με 16 τραγούδια.
To φθινόπωρο του 2006, η Γλυκερία επιστρέφει με τη νέα της δισκογραφική δουλειά "Βροχή των Αστεριών". Το album περιλαμβάνει 15 ολοκαίνουργια τραγούδια σπουδαίων δημιουργών όπως του Σταμάτη Κραουνάκη, Χάρις Αλεξίου, Ελεάνα Βραχάλη, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Νίκου Τερζή, Στέλιου Φωτιάδη και πολλών ακόμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου